O (z)matení dnešní doby. Čemu věřit

O (z)matení dnešní doby. Čemu věřit?

Mnoho z nás prožívá obrovské tempo dnešní doby a s jeho zrychlením si ne úplně dokáže poradit. Pod tlakem toho, abychom byli dostateční, se ženeme stále dál a výš závratnou rychlostí, myslíme na budoucnost, avšak uniká nám to nejpodstatnější – přítomnost….

Tomu mnohdy děsivému ději napomáhají informace, které se na nás valí, i díky sociálním sítím a médiím, ze všech stran. Dobré, ale obvykle převažují ty špatné a ještě horší. Často míváme pocit, že kdybychom je, informace, neměli, selžeme, nebudeme připravení, o něco se ochudíme.

A tak jsme na nic neustále přilepení.

Jenže? Jak poznat tu pravou? Tu pravdivou? Jak si mezi nimi vybrat? Co pustit k sobě a co už opravdu ne? A čemu a komu věřit?? Skoro bych to, co probíhá, nazvala mediální bitvou, ne li válkou, o naší pozornost a důvěru.

Uvědomme si , že na trh vstupuje nový silný hráč. AI. Ano, může nám pomoci rychleji dosáhnout cíle, ale – může taky zmást. Pokud umí využívat naše obličeje, gesta, hlas, z našich projevů si sestaví styl, jakým bychom se vyjadřovali… Ne, nejsem proti ní, jen říkám – opatrně.

Obecně – opatrně s informacemi. Nejen že nejsme povinni vše sledovat, ale je opravdu medicínsky prokázáno, že je to škodlivé. Mozek člověka není vyvinut na to, aby byl 24 hodin nebo téměř 24 hodin online. Musí totiž relaxovat. S vypětím totiž, a s únavou, je přes mnoho působků a hormonů v našem těle navázán systém nervový a imunitní. A pokud nezareagujeme na první signály naší psychiky, že je duše unavená, že nám něco “nesedí”, že se nám něco “nezdá”, že je nám něco “nepříjemné”, pak se za čas ozve tělo – a to mnohem důrazněji – selže imunita nebo další systémy v těle. A to nás už zcela spolehlivě zastaví. Psychosomatika se to jmenuje.

Pojďme však nazpět k tématu: Čemu tedy věřit?? A jak poznat v  dnešní matoucí době pravdu?

1. vyberte si jeden, maximálně dva spolehlivé ověřené zdroje, kterým budete věřit

2. a i tak nevěřte 100 %, ale informace ověřujte a posuzujte svým vědomím a svědomím

3. omezte vstupy na sociální sítě a do medií

4. vědomě omezte či vůbec nečtěte zprávy negativní, tragické a depresivní… ne, to není popírání reality, to je ochrana vlastní duše před tlakem negace, která nás obklopuje. Protože to, co k sobě pustíme, musíme totiž zpracovat a zanechá to v nás větší či menší otisk…

5. vybírejte si proto, čemu a komu budete dávat vaší pozornost

6. to KOMU je neméně podstatné – vědomě a bez pocitu viny si vybírejte do vašeho nejbližšího okolí lidi, kteří vám budou darem, vnesou vám slunce, láskyplnost, pomoc, dobro a radost do života. Vyhýbejte se věčným kverulantům, škarohlídům a závistivým lidem. Tyto energie přece za své nechcete, ne?

7. silou vašeho vědomí posuzujte každou informaci a zeptejte se vašeho srdce: Mám to stejně? Cítím to tak? Souzním s tím? Dotýká se mi to osobně? Potřebuju tu informaci k něčemu?

Pokud ne, poděkujte za takovou informaci a odevzdejte jí. Pryč.

8. uvědomte si, že ne všechny informace, které se na nás valí, se musí řešit teď. Ihned. Opravdu nemusí. Spousta z nich dokonce v klidu počká, až se řešení ukáže .

A opět: ptejte se – mám to řešit já ? Náleží mi to?

9. nezapomínejte relaxovat, doslova vypnout mozek a zaměstnat tělo – sportem, procházkami v přírodě, prací se zvířaty, malými dětmi či na zahrádce… to vše jsou činnosti, kdy jsme hluboce propojeni se Zemí

10. o to více buďte vděční za přítomnost a s pokorou přijímejte vše, co přichází

11. nejistota v dnešní době, pocit, že sem nepatřím a nedůvěra v budoucnost bývá jedním ze znaků odtržení se od Zdroje, podstaty, Jednoty… chcete li – od víry ve Vyšší Dobro, v Boha … nechybí vám??